Ziektekostenverzekering: meestal geen vergoeding
Coaching wordt niet vergoed via de basisverzekering. Soms valt coaching wel onder de aanvullende verzekering. Ga dit na bij jouw ziektekostenverzekeraar.
Werkgever: vergoeding voor opleiding en ontwikkeling
Door te werken aan hun persoonlijke of professionele ontwikkeling blijven werknemers duurzaam inzetbaar. Wist je dat veel organisaties een budget hebben voor opleiding en ontwikkeling? Mijn ervaring is dat de meeste werkgevers bereid zijn om coaching (deels of volledig) te betalen uit dat budget. Je ontwikkelt namelijk nieuwe vaardigheden en je overwint bepaalde hobbels, waardoor jij je werk nog beter kunt doen.
Grote kans dat ook jouw werkgever de kosten (deels of volledig) wil betalen. Vraag dit na bij je leidinggevende of bij je collega van P&O.
Coaching is meestal veel effectiever dan een cursus of training. En ook nog eens goedkoper. En het kan ziekteverzuim voorkomen. Het is voor een organisatie veel duurder als iemand uitvalt door teveel stress of een burn-out. Soms is het eerst nodig om hierover te overleggen met je bedrijfsarts of Arbodienst.
Particulier? Belastingaftrek als ‘scholingskosten’
Betaal jij als particulier zelf de coaching? Dan kun je de kosten voor coaching aftrekken als ‘scholingskosten’. Neem voor de eisen en voor meer informatie contact op met de Belastingdienst.
Zelfstandig ondernemer? Belastingaftrek als ‘bedijfskosten’
Voor ondernemers zijn de kosten voor coaching aftrekbaar als ‘bedrijfskosten’. Vraag advies aan je accountant of belastingadviseur.